You are not connected. Please login or register

Pelik, mahasiswa UiTM berani keluar berdemo bantah cadangan Khalid..

Go to page : 1, 2  Next

Go down  Message [Page 1 of 2]

Uncle

Uncle
Senior Member
Senior Member
Amat jarang sekali kita mendengar mahasiwa Universiti Teknologi Mara (UiTM) keluar beramai-ramai untuk berdemonstrasi bagi menyatakan bantahan terhadap sesuatu pihak samada kerajaan mahupun pihak lainNamun peristiwa semalam (Selasa 12 Ogos) amat menarik untuk diperhalusi dimana lebih 5000 mahasiswa UiTM berdemonstrasi di hadapan Bangunan Setuausaha Kerajaan Selangor (SUK) bagi membantah cadangan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk membuka 10 peratus kuota kemasukan UiTM kepada bukan bumiputera.

Sebelum ini umum mendengar laporan bahawa pernah beberapa orang mahasiswa universiti berkenaan diambil tindakan berikutan menyertai himpunan aman anjuran persatuan-persatuan mahasiswa.

Sebagai contoh, seorang mahasiswa UiTM Shah Alam, Herman Sanuddin pernah ditahan polis dalam himpunan aman di hadapan Masjid Negara pada tahun 2000 bagi membantah penggunaan Akta Keselamatan Dalamdan Negeri (ISA).

Berikutan itu, Herman digantung pengajiannya hingga kini meskipun ketika digantung, pelajar terbabit belum pun dibuktikan bersalah di mahkamah atas dakwaan menyertai perhimpunan aman.

Ketika itu UiTM ditadbir oleh Naib Canselornya yang cukup popular, Ibrahim Abu Shah yang juga dikenali sebagai penyokong Umno.

Malang sekali, kali ini dengan bukti yang kukuh, dengan gambar yang cukup jelas, 5000 mahasiswa yang berhimpun di hadapan SUK semalam tidak pun diambil tindakan oleh universiti yang ditadbir Ibrahim Abu Shah.

Jauh sekali kata-kata amaran dikeluarkan UiTM kepada pelajarnya untuk menghalang dari menyertai himpunan aman tersebut.

Cukup terbuka dan cukup bebas nampaknya Ibrahim Abu Shah kali ini, membiarkan mahasiswa UiTM berdemonstrasi sedangkan sebelum ini beliau begitu anti kepada kelompok yang berdemonstrasi.

Apakah yang tersirat di sebalik keterbukaan Ibrahim Abu Shah kali ini atau sebenarnya ada pihak yang 'menyalakan api' supaya mahasiswa-mahasiswa ini berdemontrasi tanpa memikirkan siapa dibelakang tabir peristiwa bersejarah ini.

Umum mengetahui, sejarah-sejarah penglibatan mahasiswa dalam himpunan-himpunan aman banyak berkisarkan kepada gerakan yang dibawa daripada beberapa universiti terkemuka antaranya Universiti Malaya (UM); Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Sekitar tahun 1998 hingga 2001, ramai pelajar dari UM, UKM dan UIAM ditahan kerana menyertai dan menganjurkan himpunan aman membantah dasar-dasar kerajaan ketika itu.

Namun, jarang sekali kita mendengar kelompok pelajar UiTM menyertai himpunan aman, dan jika ada sekalipun hanyalah menjadi peserta dan bukan penganjur.

Amat pelik sekali isu yang dibantah berdasarkan kepada cadangan yang dikemukankan oleh Khalid yang hanya semata-mata cadangan tanpa boleh mengganggu dasar sedia ada UiTM yang ditetapkan oleh kerajaan pusat.

Khalid sendiri tidak ada kuasa kerana beliau hanyalah Menteri Besar dan bukannya Menteri Pengajian Tinggi yang ada kuasa ke atas UiTM.

Atas dasar itulah, ramai tertanya mengapa kerajaan Selangor yang menjadi tumpuan mahasiswa UiTM berhimpun di hadapan SUK membantah cadangan Khalid sedangkan MB Selangor itu tiada kuasa dalam menentukan dasar universiti berkenaan.

Mulalah akhbar arus perdana melaporkan kenyataan-kenyataan yang mengecam Khalid kononnya MB Selangor itu tidak memperjuangkan hak orang Melayu dengan cadangan ini, sedangkan beberapa tahun lalu cadangan yang sama pernah dikemukankan oleh kerajaan Umno-BN sewaktu Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.

Apakah Umno ketika itu 'prihatin' kepada orang Melayu/bumiputera dengan cadangan itu?

Mungkin ramai yang tidak menyokong cadangan Khalid, namun amat pelik sekali apabila isu ini sengaja diperbesarkan dalam media sedangkan cadangan Khalid tidak akan menjadi barah kepada kerajaan pusat untuk mengubah dasar UiTM.

Dalam hal ini boleh dianggap bahawa himpunan yang dibuat seperti 'seorang doktor yang merawat pesakitnya yang demam, namun ubat yang diberikan ialah ubat kencing manis'.

Siapa di belakang pelajar ini mungkin persoalan ini boleh dilontarkan kepada Ibrahim Abu Shah sendiri yang hingga kini tidak membuat sebarang kenyataan berhubung tindakan pelajar berhimpun.

Mungkin himpunan sebegini nilainya diharuskan oleh Ibrahim atau Umno-BN merelakan himpunan sebegini kononnya demi kepentingan menjaga kepentingan Melayu.

Satu persoalan yang perlu dijawab mahasiswa yang terbabit dengan himpunan, sejak bilakah Umno-BN menjadi benteng kepada hak dan kepentingan Melayu hingga gula-gula sedemikian termakan oleh mereka?_


Petikan dari : UiTM Shah Alam Friendster Group ( Aussie )


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

apip_gaban

apip_gaban
Senior Member
Senior Member
refomasi bangkang usul cadangan pembangkang mmg laa halal uncle.. cube kau refomasi bangkang kerajaan...hahahaha malang laa naseb kau..

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

BuildeR99

BuildeR99
Elite Member
Elite Member
sape yg tulis artikel ni..
budak mix kot, bukan org Melayu..

View user profile

BuildeR99

BuildeR99
Elite Member
Elite Member
em, ade lg uitm lain yg wat mcm bantahan..
aku rase tak perlu dorg nak wat gak, nanti ape lak org ckp, cukupla UiTM Shah Alam jek yg wat sbb org tu kat sini..
bukan aku tak sokong ke ape, tapi bende ni da jd isu besar, peranan kite rasenye mybe setakat ni jek, skang aku pasti ade pihak lain yg tgh wat perbincangan..

View user profile

Bobbey_gunso

Bobbey_gunso
Senior Member
Senior Member
aku pon tak paham bende2 politik ni...
mcm2 lar..

View user profile

Uncle

Uncle
Senior Member
Senior Member
malu gak aku budak uitm buat mcm tu...kekeke


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

BuildeR99

BuildeR99
Elite Member
Elite Member
cehh, malu konon, pirraahhhhh!!! lol!

View user profile

Uncle

Uncle
Senior Member
Senior Member
malu beb tak habis2 buat demo..
cukup2 sudah ler.
kalau ikut AKU...5000 tu kena buang universiti beb...hehe


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

xaxian

xaxian
Moderator
Moderator
Uncle wrote:malu beb tak habis2 buat demo..
cukup2 sudah ler.
kalau ikut AKU...5000 tu kena buang universiti beb...hehe

ala...
ko nak malu aper...
ko lebih baik x payah malu...
coz nih hak melayu gak...
ko memang ar x kesah...
coz ko mix...
abis bdk2 yg darah melayunye x campur mcm mana???

aku dah hot dah...
biler ko ckp mcm tuh...
elok2 aku leh senyum...
nanti jadi lain plak kang...

Dari kuala pergi merisik,
hati tergoda manis senyumnya,
Hak melayu jangan diusik,
Kalau diusik parah jadinya....


_________________
Top Man in Te House,,,,
View user profile

BuildeR99

BuildeR99
Elite Member
Elite Member
hehehe..

pantun tu aku tak tahan siut.. lol!

View user profile

Uncle

Uncle
Senior Member
Senior Member
xaxian wrote:
Uncle wrote:malu beb tak habis2 buat demo..
cukup2 sudah ler.
kalau ikut AKU...5000 tu kena buang universiti beb...hehe

ala...
ko nak malu aper...
ko lebih baik x payah malu...
coz nih hak melayu gak...
ko memang ar x kesah...
coz ko mix...
abis bdk2 yg darah melayunye x campur mcm mana???

aku dah hot dah...
biler ko ckp mcm tuh...
elok2 aku leh senyum...
nanti jadi lain plak kang...

Dari kuala pergi merisik,
hati tergoda manis senyumnya,
Hak melayu jangan diusik,
Kalau diusik parah jadinya....

hahaha..
tak payah nk cerita hak melayu jgn diusik ler..
hak melayu sendiri mmg dah usik..
dari pimpinan perdana menteri kesayangan ko itu lagi..aka Dr mahathir mohammad...
die jugak yg bagi kouta 10% untuk orang Non Bumi masuk MRSM...
n die jugak cadangkan untuk bg 10% Non Bumi masuk UiTM...
guess what???orang non BUMI sendiri tolak semua tu..orang Non Bumi mmg tak nk masuk UiTM...
sape bagi candangan???tak lain tak bukan...mantan perdana menteri kite...Dr M jugak..
kalau sekarang baru nk kecoh dan heboh pasal Tan Sri Khalid cakap tu tak payah ler..
mane perginyer orang2 melayu(UMNO melayu) time Dr M bg 10% Non Bumi masuk MRSM??kenape dieorang tak bangkang habis2???hahaha...
kalau nk perjuangkan hak melayu....dari dulu lagi ler...kenape baru sekarang terhegeh2 dan berkobar2???


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

BuildeR99

BuildeR99
Elite Member
Elite Member
ko nak tau nape?
sbb kat negara kite ni, pantang ditegur org atas walaupun die ade wat salah or silap dlm mmbuat kputusan..
sbb kite ni dari kecik da diajar, hormat org tua, hormat org yg lebih bpengalaman dari kite..
sampai bile2 pun same gak..
brani ko tegur la ketua, kang ahli2 len mesti hentam ko la, suro pecat ko la, mmg gitu la..
org nombor 2 lak lebih kepada yes-man, ape org pertame ckp, sume die yes-kan jek, huhuhu.. Very Happy

View user profile

Bobbey_gunso

Bobbey_gunso
Senior Member
Senior Member
haha..
korang realize somethg tak??
xaxian ni kan orang2 yang menyokong kerajaan..
sbb tu die bangkang sangt ckp si Tan Sri Khalid tu..
aku rase ape yang si Tan Sri cakap kan ta boleh langsung mengubah ape2..
yang budak2 UiTM nak hot gile watpe.. aku tak rase ape2 pon.. sbb aku yakin benda tu takkan jadi.. jgnla tegakkan benang yang dah basah.. sepatutnya budak2 U yang wat demo tu dah patut kena tindakan displin..
sbb dah ada akta yang pelajar2 tak boleh mengikuit demo tak kira secara awam atau tidak awam...

renung2 kan lar..

View user profile

BuildeR99

BuildeR99
Elite Member
Elite Member
yerp..
tapi baru2 ni Akta Universiti & Kolej Universiti dgr cite nak dipinda, tapi bukanla akta yg membolehkan demonstrasi tapi akta yg membolehkan mahasiswa aktif pd persatuan2 di luar universiti..

View user profile

Uncle

Uncle
Senior Member
Senior Member
nanti aku post aritkel dari surat khabar sinar..korang bace ler puas2...kekeke


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

xaxian

xaxian
Moderator
Moderator
Uncle wrote:
xaxian wrote:
Uncle wrote:malu beb tak habis2 buat demo..
cukup2 sudah ler.
kalau ikut AKU...5000 tu kena buang universiti beb...hehe

ala...
ko nak malu aper...
ko lebih baik x payah malu...
coz nih hak melayu gak...
ko memang ar x kesah...
coz ko mix...
abis bdk2 yg darah melayunye x campur mcm mana???

aku dah hot dah...
biler ko ckp mcm tuh...
elok2 aku leh senyum...
nanti jadi lain plak kang...

Dari kuala pergi merisik,
hati tergoda manis senyumnya,
Hak melayu jangan diusik,
Kalau diusik parah jadinya....

hahaha..
tak payah nk cerita hak melayu jgn diusik ler..
hak melayu sendiri mmg dah usik..
dari pimpinan perdana menteri kesayangan ko itu lagi..aka Dr mahathir mohammad...
die jugak yg bagi kouta 10% untuk orang Non Bumi masuk MRSM...
n die jugak cadangkan untuk bg 10% Non Bumi masuk UiTM...
guess what???orang non BUMI sendiri tolak semua tu..orang Non Bumi mmg tak nk masuk UiTM...
sape bagi candangan???tak lain tak bukan...mantan perdana menteri kite...Dr M jugak..
kalau sekarang baru nk kecoh dan heboh pasal Tan Sri Khalid cakap tu tak payah ler..
mane perginyer orang2 melayu(UMNO melayu) time Dr M bg 10% Non Bumi masuk MRSM??kenape dieorang tak bangkang habis2???hahaha...
kalau nk perjuangkan hak melayu....dari dulu lagi ler...kenape baru sekarang terhegeh2 dan berkobar2???

yang berlalu biar kan ar belalu...
waktu Dr M buat keputusan tuh...
aku masih budak2 sekolah lagi...
so...
macam x ader aper2 fungsi...
just belajar jer ar setiap hari...

sekarang nih zaman dah berubah...
dunia dah maju...
umur dah semakin meningkat...
pemikiran semakin matang...
pengalaman lepas menjadi pelajaran...

cawan yang kosong kopi dituang,
cantik sungguh pelapik tembaga,
barang yang lepas jangan dibuang,
kerana yang lepas amat berharga...


kalau ko x percaya lagi...
cuber ko buat solat ISTIHARA (solat minta petunjuk)...
apa yg ko mimpi...
x nak ckp banyak ar...

makan nasi pinggan dijilat,
makan bersama haji selamat,
dunia penuh tipu muslihat,
iman dihati sebagai penyelamat...


mari dipetik si bunga siantan,
dimasuk siantan kedalam laksa,
jangan diikut bisikan syaitan,
badan binasa jiwa terseksa...


ko org ingat aku nih saper????
pemimpin yang salah mesti dihukum...
x kesah ar sapa dier org tuh...

dah2...
sambung len kali...
huhuhu.....


_________________
Top Man in Te House,,,,
View user profile

Uncle

Uncle
Senior Member
Senior Member
hahaha..
yg berlalu biar berlalu lah??
so kalau lepas ni PM dolah badawi kite buat lak 10% kouta untuk NoN-Bumi....
dan orang UMNO yg kononyer perjuangklan hak melayu pun setuju dan terima cadangan die...
so kite pun nk biarkan lah..
yg berlalu...biar berlalu....hahahaah..
macam tu ke???
kau tengok kat malaysia ni pemimpin yg salah ade ke yg di hukum??
yang terang2 tak salah tu di hukum...adil ke namenyer tuh..


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

xaxian

xaxian
Moderator
Moderator
Uncle wrote:hahaha..
yg berlalu biar berlalu lah??
so kalau lepas ni PM dolah badawi kite buat lak 10% kouta untuk NoN-Bumi....
dan orang UMNO yg kononyer perjuangklan hak melayu pun setuju dan terima cadangan die...
so kite pun nk biarkan lah..
yg berlalu...biar berlalu....hahahaah..
macam tu ke???
kau tengok kat malaysia ni pemimpin yg salah ade ke yg di hukum??
yang terang2 tak salah tu di hukum...adil ke namenyer tuh..

bacaba=ebaik sikit apa yg aku tulis didalam pantun tuh....

pergi memetik si buah berangan,
sambil memetik sambil berlari,
pantun bukan pantun sebarangan,
pantun penuh dengan intisari....
bounce


_________________
Top Man in Te House,,,,
View user profile

apip_gaban

apip_gaban
Senior Member
Senior Member
dua tiga lembu berlari
mana kan sama si bobbey seorang
kalau mahu makan kari
jangan la pula makan seorang

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

apip_gaban

apip_gaban
Senior Member
Senior Member
pulau pinang jauh diutara
gunung daik bercabang lapan
mahu duduk tinggi di udara
macam bobbey di atas papan

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

apip_gaban

apip_gaban
Senior Member
Senior Member
buai laju laju..
sampai atas pohon buluh
macam mana hendak maju
kalau selalu asyik bergaduh

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

apip_gaban

apip_gaban
Senior Member
Senior Member
minum milo dengan basri
makan roti dengan sambal
kalau korang bijak bestari
sila jawab pantun hamba

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

Uncle

Uncle
Senior Member
Senior Member
ape ko merepek ni xaxian??
pantun ko semua pung merepek2...
huhuhuhu...
tak reti ler nk berpantun apip....


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

Bobbey_gunso

Bobbey_gunso
Senior Member
Senior Member
pergi ke bandar mencari buluh,
mencari buluh untuk en. apip,
apsal korang asek bergaduh,
kan dah dimarah oleh en.apip.

View user profile

apip_gaban

apip_gaban
Senior Member
Senior Member
lalu highway kena tol
main bola patah kaki
ckap bobbey mmg betol
marilah kita bersatu hati

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum