You are not connected. Please login or register

 » General » General Board » tension

tension

Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down  Message [Page 3 of 4]

51 Re: tension on Mon Sep 22, 2008 11:08 pm

Uncle

avatar
Senior Member
Senior Member
huhuhhu...
dasatnyer dieorang..
camne leh dpt dekan ni...ape rahsia???makan ape???minum ape??


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

52 Re: tension on Tue Sep 23, 2008 11:27 pm

absolezz


Junior Member
Junior Member
btul3...nk tau sgt2

View user profile

53 Re: tension on Mon Jan 05, 2009 8:01 pm

apip_gaban

avatar
Senior Member
Senior Member
hah..kau nak tahu??dalila ayunie cakap,dorang budak2 4rata neh makan buku tahu..aku pun tkejut..tapi dia cakap makan buku..hahaha..dgn ketas2 final abis dorang makan..haha patut ar bijak semacam je..dia suh aku makan..aku cakap aku kenyang..haha

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

54 Re: tension on Mon Jan 05, 2009 8:18 pm

nicecat

avatar
Committee Member
ko pecaye r sgt bdk tu ckp..huhu

View user profile

55 Re: tension on Mon Jan 05, 2009 8:25 pm

dalila ayunie

avatar
Junior Member
Junior Member
dgr la ckp apip tu
ntah bile ak bgtau die ntah
tp klau korg nk cuba, le je...hahaha

View user profile

56 Re: tension on Tue Jan 06, 2009 1:43 pm

apip_gaban

avatar
Senior Member
Senior Member
hahaha..dasat seyh..patut la bijak mcm adi putra

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

57 Re: tension on Tue Jan 06, 2009 3:59 pm

dalila ayunie

avatar
Junior Member
Junior Member
ko la try dlu apip
tgk brkesan ke x...hahaha

View user profile

58 Re: tension on Sat Jan 10, 2009 11:57 am

Uncle

avatar
Senior Member
Senior Member
hahaha..
nanti aku pun nk try gak ler..
mane ler tau dapt 4 rata gak...hehe


_________________
My Gear
Nikon D90, Nikon 18 - 105mm VR, Nikon SB-600

http://eragarage.blogspot.com/
View user profile

59 Re: tension on Tue Jan 13, 2009 8:19 am

nicecat

avatar
Committee Member
apip..
ko try kalo bekesan
aku pung nak wat jgk

View user profile

60 Re: tension on Wed Feb 04, 2009 12:03 pm

apip_gaban

avatar
Senior Member
Senior Member
elehh..kalau kau try..mesti la up lagi kuasa kebijaksanaan kau.. mungkin boleh mencecah sehingga 7rata.. setakat ni kuasa gua baru mencecah 2rata..

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

61 Re: tension on Fri Feb 06, 2009 2:44 pm

nicecat

avatar
Committee Member
boleh plak cenggitu...

View user profile

62 Re: tension on Fri Feb 06, 2009 9:46 pm

absolezz


Junior Member
Junior Member
salam....
ada ek 2 rata???
huhu..
cam pelik jew...
hmm...usaha n tawakal tangga kejayaan..
p1 ak 2 rata...
skang ni dah 3 rata...
sem ni nk dapatkan 4 rata plak...
chaiyok2!!

View user profile

63 Re: tension on Sat Feb 07, 2009 3:02 am

xaxian

avatar
Moderator
Moderator
betul tuh....
dalam pemerhatian yg aku buat ar selama aku menjadi seorang pelajar...
aku kekadang suka melawat kawan2 aku...
x kira mereka nih part mana...
dalam lawatan yg aku jalankan...
apa yg dapat aku simpulkan adalah...
rajin n usaha untuk berjaya...
aku ramai jugak kawan2 dari part 4 skrg...
aku perhatiakan mereka nih...
selalu ulang kaji pelajaran...
berbeza gan kwn2 aku dari part 3 n part 2 skrg...
kalau aku datang umah mereka nih...
mereka nih lebih suker tgok muvi, main gamez, dating gan awekz, dan sebagainya...

aku kagum melihat persekitaran budak2 part 4 nih...
ader jugak seorg dua org dari part 2 n part 3 yg dulunya waktu diploma adalah satu batch gan budak2 part 4 skrg nih...
mereka pun mempunyai sikap n sifat mcm tuh...
rajin n berusaha...
tp, satu kelamahan mereka nih...
mereka nih mcm x mesra alam sikit...
tuh jer kesimpulan yg boleh aku buat...
nih kajian yg aku jalankan lebih dari 6 tahun...
keatas sikap n sifat manusia d sekeliling kita...


_________________
Top Man in Te House,,,,
View user profile

64 Re: tension on Sat Feb 07, 2009 3:39 am

apip_gaban

avatar
Senior Member
Senior Member
absolezz wrote:salam....
ada ek 2 rata???
huhu..
cam pelik jew...
hmm...usaha n tawakal tangga kejayaan..
p1 ak 2 rata...
skang ni dah 3 rata...
sem ni nk dapatkan 4 rata plak...
chaiyok2!!



hoho..gua respect lu absolezz..usaha dan tawakal lu telah membuktikan lu telah menaiki tangga kejayaan..tapi apa yg pelik??gua lagi pelik dgn "chaiyok2" lu.. mcm perempuan pun ada..

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

65 Re: tension on Sat Feb 07, 2009 4:05 am

apip_gaban

avatar
Senior Member
Senior Member
xaxian wrote:betul tuh....
dalam pemerhatian yg aku buat ar selama aku menjadi seorang pelajar...
aku kekadang suka melawat kawan2 aku...
x kira mereka nih part mana...
dalam lawatan yg aku jalankan...
apa yg dapat aku simpulkan adalah...
rajin n usaha untuk berjaya...
aku ramai jugak kawan2 dari part 4 skrg...
aku perhatiakan mereka nih...
selalu ulang kaji pelajaran...
berbeza gan kwn2 aku dari part 3 n part 2 skrg...
kalau aku datang umah mereka nih...
mereka nih lebih suker tgok muvi, main gamez, dating gan awekz, dan sebagainya...

aku kagum melihat persekitaran budak2 part 4 nih...
ader jugak seorg dua org dari part 2 n part 3 yg dulunya waktu diploma adalah satu batch gan budak2 part 4 skrg nih...
mereka pun mempunyai sikap n sifat mcm tuh...
rajin n berusaha...
tp, satu kelamahan mereka nih...
mereka nih mcm x mesra alam sikit...
tuh jer kesimpulan yg boleh aku buat...
nih kajian yg aku jalankan lebih dari 6 tahun...
keatas sikap n sifat manusia d sekeliling kita...


xaxian,
disini gua ada beberapa tips utk lu..pada pandangan gua..lu jgn la selalu membazirkan masa lu dgn memerhatikan gelagat mereka..mereka ni takkan bagi tiru lu time final.. lu kagum dgn org tapi tak contohi pun takda guna..gua rasa lu salah pilih tajuk research la..paling afdal,baik lu kaji diri sendiri..contohnya " mengapa saya tidak berada di kelompok part 4 yang 4rata?? mengapa saya tidak mencontohi beliau,dimana kah silap saya, apakah yg perlu saya lakukan untuk menaiki tangga supaya mencapai kejayaan??" lu siap buat SITE VISIT lg ke rumah2 mereka ya??dasyatlu ni..siap ada conclusion lagi.. lu mmg teliti..gua ajak pegi library awam sem lepas lu taknak.. pokoknya, takda sapa yg boleh mengubah kita melainkan diri kita sendiri..nak seribu daya,taknak seribu dalih.. sorong papan tarik papan,buah keranji didalam perahu..



nota kaki: sampai sekarang gua masih membuat research tehadap diri sendiri untuk menaiki tangga yg di war-war kan oleh xaxian dan sahabat yg lain utk mencapai kejayaan..kerana dari kanak2 lagi gua telah menerapkan prinsip kejayaan tidak datang bergolek.. ah,sebenarnya gua dan xaxian pun 2x5..hehehe...

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

66 Re: tension on Sun Feb 08, 2009 4:22 pm

nicecat

avatar
Committee Member
korg ni kn..sungguh bgus dlm research msg2..
kompem dissert meletop..
huhu...
tol r ckp ko apip..
kjyaan x dtg bgolek..
aku mse SPM bkn bgos pun..
ble da msuk U ksdran dtg..wat pe aku nk bzirkn uit mak ayh aku..
aku kne buktikn yg aku pun leh bjya gak cm org lain...
jd aku tnmkn smgt tu..
jgn mls sgt..rjin2 g library..
korg pedulik la org nk psycho..
tutup mta..tutp tlinga..
yg pntig msa dpn..
sbnanye bdk2 pt 4 ni rmah tamah..
rmai yg xtau..ktorg ni sbnanye ktegori trover msra alam...
nk2 bdk klas aku...
huhu..
GO 4C!!!

View user profile

67 Re: tension on Sun Feb 08, 2009 5:10 pm

apip_gaban

avatar
Senior Member
Senior Member
ya ka lu ramah??itu hari lu tgh makan keropok,gua selisih..takda pun lu pelawa gua keropok lu...lu time masuk uitm baru kesedaran lu datang..gua dari bangku sekolah kesedaran tak penah datang2.. pasal tangga yg membawa kejayaan tu, ada setengah org gua tgk nak naik tangga siap langkah dua anak tangga sekali.. tapi gua dari bangku sekolah asyik naik satu persatu anak tangga..



nota kaki: barangkali kaki gua tak cukup panjang untuk melangkah dua anak tangga terus..

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

68 Re: tension on Sun Feb 08, 2009 6:14 pm

nicecat

avatar
Committee Member
ala..aku tgur gak kn..
cume keropok xmau bg..
huhu..
sungguh kedekut aku dwktu itu..
lapo ah..

View user profile

69 Re: tension on Tue Feb 10, 2009 12:43 am

xaxian

avatar
Moderator
Moderator
hahaha...
apip telah berkecil hati..
kerana keropok nan sebungkus...
hahaha...
bila masa ko ajak aku g library???
x pernah pun sem lepas ko ajak aku g sana...

mengata orang serabut,
diri sendiri yang kelang kabut,
jangan cter ribut,
nanti jadi kabut...


huhuh...


_________________
Top Man in Te House,,,,
View user profile

70 Re: tension on Tue Feb 10, 2009 9:28 am

sy suka pantun itu..
ada pantun yg pembayang nya ditujukan kepada org2 yg maha kedekut??
of cos kedekut ilmu ar..sj nak tujukan kat org yg ske simpankan utk diri die je..
nyampah btol dgn beliau tu..
aku nak berpantun xreti sgt..
dlu skola omputeh..hahaha

View user profile

71 Re: tension on Tue Feb 10, 2009 12:05 pm

apip_gaban

avatar
Senior Member
Senior Member
orang cerita ribut-ribut,
kita jadi kabut-kabut,
apa cerita pantun ribut,
kalau lu pun sama kabut..



huh!

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

72 Re: tension on Tue Feb 10, 2009 10:31 pm

xaxian

avatar
Moderator
Moderator
AnnabethMaribelaCarson wrote:sy suka pantun itu..
ada pantun yg pembayang nya ditujukan kepada org2 yg maha kedekut??
of cos kedekut ilmu ar..sj nak tujukan kat org yg ske simpankan utk diri die je..
nyampah btol dgn beliau tu..
aku nak berpantun xreti sgt..
dlu skola omputeh..hahaha

tinggi terbang siburung merpati,
mati d tembak pemburu bestari,
ilmu tidak d bawa kemati,
hanya amalan sebagai penganti...


nih jer ar dapat aku pikirkan...
biasanya aku reka pantun nih waktu aku tgah suka2....
baru jadi pantun aku..
hehehe...

pergi bersiar2 d petang hari,
sambil berjalan d atas titi,
ini saja dapatku beri,
harap anda berpuas hati...


huhuhu...


_________________
Top Man in Te House,,,,
View user profile

73 Re: tension on Wed Feb 11, 2009 7:19 pm

apip_gaban

avatar
Senior Member
Senior Member
kalau bersiar,hendaklah berhati-hati,
tersalah meniti,jatuh kelongkang,
bukan sahaja gua tak puas hati,
malahan pula turut membangkang..


huh!!

ikan sembilang berkuasa sakti,
boleh berenang sampai ke bahdad,
siapa bilang ilmu xdibawa mati?
bukankah ilmu suatu ibadat..




fact:

Ibadat dianggap tidak berkualiti jika diamalkan tanpa ilmu


SETIAP Muslim harus mengakui dengan keyakinan yang mantap di hati bahawa penciptaan manusia di muka bumi ini bertujuan mengabdikan diri semata-mata kepada-Nya dan hakikat itu perlu diterima penuh keimanan. Allah menegaskan matlamat, penciptaan manusia di dunia dalam firman-Nya yang bermaksud: “Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepada-Ku.” (Surah Az-Zariyat, ayat 56).

Ini membuktikan kedudukan ibadat penting dan tidak boleh diabaikan oleh Muslimin serta Muslimat. Tidak dinafikan ibadat adalah tunjang kepatuhan manusia kepada Allah yang didorong keimanan kental dengan cara mentaati sepenuh hati segala perintah-Nya dan selalu berusaha menjauhi larangan-Nya.

Namun, perlu diingat untuk melaksanakan amal ibadat kepada-Nya, harus memiliki ilmu serta petunjuk disampaikan Rasulullah SAW kerana ilmu dan amal tidak boleh dipisah atau diasingkan. Imam Al-Ghazali pernah menuturkan: “Seluruh manusia dalam kebinasaan kecuali orang berilmu. Orang berilmu pun akan binasa kecuali yang mengamalkan ilmunya.” Imam Al-Hasanul Basri juga tidak ketinggalan mengeluarkan pandangannya menyentuh ilmu dan amal iaitu: “Tuntutlah ilmu, tapi tidak melupakan ibadat dan kerjakan ibadat tapi tidak boleh lupa pada ilmu.” Sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud: “Ilmu itu imamnya amal, sedangkan amal makmumnya.” Di sini jelas dengan ilmu, seseorang dapat mengenal Allah termasuk segala ciptaan-Nya, nama-Nya dan sifat-Nya yang sempurna. Jika tidak kenal Allah, bagaimana mungkin seseorang boleh melakukan ibadah?

Hal itu pernah dipersoalkan Imam Al-Ghazali dalam kitab Minhajul `Abidin - “Bagaimana jadinya apabila engkau menyembah yang engkau belum kenal dengan nama-Nya dan sifat zat-Nya dan yang wajib bagi-Nya dan mustahil dalam sifat-Nya, sebab terkadang engkau mengiktiqadkan sesuatu yang tidak layak bagi-Nya dan sifat-Nya. Jika demikian, maka ibadatmu itu berhamburan seperti debu ditiup angin (sia-sia belaka).”

Ibadat dalam Islam bukan bermakna menjauhi perkara bersifat duniawi kerana ia bertentangan dan bersifat melampau. Banyak firman Allah dalam al-Quran yang menyuruh manusia menyeimbangkan antara tuntutan dunia dan akhirat antaranya firman bermaksud: “Dan carilah pada apa yang dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) duniawi.” (Surah al-Qashash, ayat 77)

Ibadat ialah perbuatan atau kegiatan yang dilakukan semata-mata untuk mendapatkan keredaan Allah. Semua perbuatan atau amalan tergolong amalan ibadat diukur melalui niatnya. Jika seseorang mengerjakan solat tapi niatnya ingin mendapat pujian, tentu solat itu terkeluar daripada ibadat.

Oleh itu kita dianjur menyuburkan sifat ikhlas dalam hati ketika melakukan ibadat atau apa saja amalan seperti firman Allah bermaksud: “Dan tidaklah mereka diperintah oleh Allah melainkan supaya beribadat kepada-Nya dengan ikhlas.” (Surah al-Bayyinah, ayat 5)

Apabila tidak ikhlas, ibadat tadi akan dicemari oleh sifat cela seperti takbur dan riak. Supaya ibadat berdiri betul dan mengikut alur disyariatkan, seseorang memerlukan ilmu untuk mendapat kefahaman yang jelas. Tidak hairan jika Allah menurunkan wahyu pertama berkenaan tuntutan mencari ilmu seperti maksud ayat: “Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang Menciptakan, Dia Telah menciptakan manusia daripada segumpal darah. Bacalah dan Tuhanmulah yang Maha pemurah. Yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam.” (Surah al-‘Alaq, ayat 1-4)

Ayat itu memberi pengertian Allah mengajar manusia dengan perantaraan tulis dan baca. Itulah yang dikatakan ilmu sebagai penyuluh kehidupan manusia yang selamat, terhormat dan mendapat berkat di dunia serta akhirat.

Begitu juga ayat al-Quran yang mengajak manusia berfikir sebagai tanda proses seseorang mendapatkan ilmu pengetahuan dengan menggunakan akal yang dianugerahkan Allah. Firman Allah yang bermaksud: “Katakan adakah sama antara orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya orang yang berakal dapat menerima pelajaran.” (Surah az-Zumar, ayat 9)

Ibadah berkualiti dan diterima Ilahi dibuat berpandukan ilmu daripada al-Quran atau sunnah. Demi meraih manis keredaan-Nya, seseorang mesti melakukan pengabdian kepada Allah berdasarkan kefahaman yang benar dan pasti, bukan mengikut membuta tuli.

Sumber: www.bharian.com.my

View user profile http://separanormal.blogspot.com/

74 Re: tension on Thu Feb 12, 2009 12:05 am

xaxian

avatar
Moderator
Moderator
weh-weh...
tgok ar berbaik ayat selepas rangkap ketiga...
ilmu tanpa amalan memang x kemana pun...
amalan jer ar sebagai penyambung ilmu yg kiter ada...

malas ar wa mau ckp lebih...
lu pikir la sendiri...

pergi ke sekolah bersama guru,
jalan bersama d siang hari,
jangan bersikap terburu-buru,
nanti terseksa diri sendiri...


_________________
Top Man in Te House,,,,
View user profile

75 Re: tension on Thu Feb 12, 2009 7:35 pm

walaweih..
dahsyatnye xaxian dgn apip berbalas pantun..
ni boleh buat acara dlm builder's nite nnt..
huhu~

View user profile

Sponsored content


Back to top  Message [Page 3 of 4]

Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

 » General » General Board » tension

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum